Zdravotní sestra zatčena za plnění předpisů nemocnice

Vlnu pobouření vzbudil nebývalý případ policejní brutality proti zdravotní sestře v americkém Utahu, která se postavila proti nelegálnímu odběru krve u pacienta.

Vše nastalo dopravní nehodou způsobenou osobním automobilem prchajícím před policejní hlídkou, který se při své rychlé jízdě střetl s nákladním automobilem. Náklaďák poté skončil v plamenech. Jeho řidič byl následně transportován do univerzitní nemocnice do popáleninového centra v americkém Utahu. 

 

Poměrně vyhrocená situace nastala poté, co se policejní detektiv domáhal vzorku krve od tohoto pacienta, který v podstatě za nehodu ani nemohl. Vzorek krve měl posloužit ke stanovení přítomnosti omamných látek.  

 

Odběr krve měla provést zdravotní sestra Alex Wubbles. Ta odběr odmítla učinit z toho důvodu, že policie neměla, dle předpisů nemocnice, k odběru krve nárok. Podle standardu nemocnice tak mohla učinit pouze v případě splnění alespoň jedné z následujících podmínek: pacient s odběrem krve souhlasí (pacient byl v bezvědomí), policie předloží soudní příkaz (který nepředložila), či v případě, že je pacient zatčen (což nebyl). Ani jedna z těchto podmínek tak nebyla pro odběr krve splněna. Odběr by tak byl nelegální.

 

Neoblomná zdravotní sestra i přes naléhání a vyhrožování policie výkon odmítla učinit. Následně byla poměrně násilným způsobem spoutána a zadržena v policejním autě. Detektiv Jeff Payne tak učinil z toho důvodu, protože, dle jeho slov, narušovala průběh vyšetřování. Wubless byla z auta propuštěna asi po 20 minutách. Detektiv dostal placené volno, a celá věc je předmětem dalšího vyšetřování. 

 

Video, které zachycuje celý průběh zatčení, se okamžitě začalo šířit internetem, jako lavina. Předmětem diskuzí je obrovská vlna pohoršení, ale také solidarity, a to nejen v komunitě zdravotních sester.  Alex Wubble je pokládána za skutečnou patronku tohoto pacienta, jelikož jednala v zájmu zachování jeho důstojnosti, a kterého se snažila ochránit před nelegálním odběrem krve. Ta je, dle jejích slov, vaším majetkem. A ačkoliv pro ni musela být celá událost velice stresující, rozhodně tím pozvedla profesi zdravotní sestry v očích veřejnosti. 

 

Incident se stal už 26. července, a bohužel mu naše média nevěnovala větší pozornost.

 

V přiloženém videu je natočená konfrontace v čase od 4:50.

Autor: Michal Češek | neděle 3.9.2017 17:52 | karma článku: 24,86 | přečteno: 1733x