Onemocnění, které mladé kulturistce obrátilo život naruby

20. 11. 2017 20:32:59
Příběh Zoey Wright z britského Cornwallu může být velkou inspirací pro mnohé z těch, které postihla vážná nemoc, ale také pro ty, kteří se zajímají o oblast fitness a kulturistiky.

Vše nastalo v roce 2012, kdy byla tehdy 20 leté Zoey diagnostikována ulcerózní kolitida. Jedná se o formu zánětlivého onemocnění, kdy váš imunitní systém napadá sliznici tlustého střeva. Zoey následkem chronického zánětu výrazně zhubla, a to o téměř 13kg během 4 týdnů, byla neustále unavená, trpěla dlouhotrvajícím průjmem a křečemi břicha. Zoey se však netají tím, že dlouhou dobu příznaky onemocnění ignorovala.

„Pořád jsem plakala, mohla jsem sotva chodit a někdy jsem ani nemohla vstát z postele a umýt se, jak jsem byla zesláblá,“ říká Zoey. „Když jsem si stoupla na váhu, nemohla jsem uvěřit tomu číslu – během 4 týdnů se moje hmotnost snížila z 64kg na 51kg.“ Takto drastický úbytek váhy vedl k obavám.

Lékaři se snažili podchytit onemocnění ambulantně, užívala navíc velké množství léků. Dokonce strávila měsíc v nemocnici kvůli riziku perforace střeva, které by mohlo způsobit toxický šok.

Lékaři ji ještě téhož roku nabídli možnost život zachraňujícího zákroku, při kterém by zhotovili tzv. ileostomii. V takovém případě dojde k odstranění části nebo hned celého tlustého střeva a zbylý úsek střeva je vyveden přes stěnu břišní na povrch těla. Zoey se však rozhodla vyřešit svoje obtíže cestou léčiv a věnovat se fitness. Operaci nepřipustila kvůli strachu, že si na sebe už nebude moci vzít bikini nebo jakékoliv podobné oblečení, aniž by nešel vidět stomický pytlík.

Částečně se její tělo zotavilo, a to pravděpodobně také díky podpoře její rodiny a přítele. Obtíže však byly silnější než ona: „To onemocnění se pořád připomínalo, působilo mi chronické bolesti a akorát vedlo k velkému počtu léků a ambulantních vyšetření. Bylo to fyzicky a psychicky vyčerpávající.“

Jako 22letá přistoupila v listopadu 2014 na zákrok, který ji lékaři doporučili. Během svého pobytu v nemocnici se rozhodla učinit něco, co se zdálo, vzhledem k jejím zdravotním potížím, nereálné – rozhodla se zahájit kariéru bodybuildingu. A jak slíbila, tak také učinila – hned 10 měsíců po zákroku se připravovala na soutěž navzdory několika zbývajícím lehkým potížím. V roce 2015 poprvé zapózovala na soutěži.

Od tohoto období se začala naplno věnovat kulturistice, kterou označuje za svoji terapii. Jejím koučem je současně její partner. Nechce dovolit, aby ji onemocnění, kvůli kterému ztratila část zažívacího traktu, dál negativně ovlivňovalo psychicky. „Bodybuilding byl vždy můj způsob, jak překlenout nelehká období, teď se mu věnuji každý den,“ svěřuje se.

V současné době se Zoey řadí mezi jedny z nejúspěšnějších fitness modelek. Díky jejímu odhodlání a dřině se letos umístila na první příčce prestižní soutěže Pure Elite Competition 2017.

Se svým partnerem vlastní oděvní fitness značku Chronically Motivated.

„Nemusíte být dokonalí k tomu inspirovat druhé. Inspirujte ostatní tím, jak se vyrovnáváte se svojí nedokonalostí,“ motivuje ostatní.

Příběh Zoey sleduji už delší dobu. Pro mě je velkou inspirací především z toho důvodu, že pro ni její zdravotní potíže nebyly překážkou, ale spíše silnou motivací vyhrát sama nad sebou. Takový úspěch nedokážou mnohdy ani ti, kteří mají zažívací trakt zcela v pořádku. Jeho správná funkce je více než nezbytná pro efektivní výsledky v oblasti fitness a kulturistiky.

Autor: Michal Češek | pondělí 20.11.2017 20:32 | karma článku: 16.79 | přečteno: 1380x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 124 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.19 | Přečteno: 514 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 11615

Rád se vyjadřuji k tématům souvisejícími se zdravotnictvím v tuzemsku i v zahraničí.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...