Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MG

Konečně rozumný článek! Naprosto souhlasím!!!R^R^R^

2 0
možnosti
BD

Obecně nejde vůbec o vzdělávání,ale o peníze. Nejde vůbec o tituly. Každý člověk se musí učit celoživotně a měla by se o jeho vzdělání postarat lidská společnost. Snad přicházá další průmyslová revoluce a tyto starosti s penězi časem nebudou.

1 1
možnosti

Ani ty prachy nejsou všechno! Dobré mezilidské vztahy jsou samozřejmě důležitější! I když to dnešní člověk nechápe!

:-)

0 0
možnosti
MD

Systém 4+1 může fungovat pro např.ambulantní sestry, které nedělají až tak odborné úkony, i tak by ten 1 rok po maturitě měl být naplněn pouze odbornými předměty a doslova a do písmene odbornou praxí, pro ostatní je VŠ či specializace nezbytná. Problém je ale někde jinde, sestry s různým vzděláním by měly tvořit tým s jasně stanovenými kompetencemi a vzájemně se doplňovat, což se neděje / jak taky, když je třeba na oddělení 1 sestra a 1 sanitář na 30 lidí/, většinou je jedno kdo co má za vzdělání /ať jsi všeob. sestra, Dis., Bc., sestra s PSS nebo ZA děláš to samé včetně úklidových a pomocných činností a mnohde i za stejnou mzdu/. Na co potom vyšší a vyšší vzdělání, když mě nikam neposune..... dostatek lépe finančně motivovaného personálu s jasně danými kompetencemi dle vzdělání by to vyřešil. Ano potřebujeme všechny složky oš. péče včetně té s VŠ, dokud bude sestra "holka pro všechno" je to marné, marné, marné.

1 0
možnosti

Bohužel u nás se vše dělá jen formálně, vzdělání je všem lhostejné, záleží jen na utrácení peněz za vzdělávání!

Ve skutečnosti sestrám zcela postačuje kvalitní vzdělání na čtyřleté Střední zdravotní škole. Toto je naprosto dostačující teoretické vzdělání pro práci sester. Praktické vzdělání se jí dostává až v praxi a je většinou dostačující. Toto vzdělání nestačí pro sestry organizátorky na postu hlavní sestry a nestačí pro speciální funkce sester, které v podstatě zastupují činnost lékařů. Ale o tom však naše legislativa vůbec nic netuší!!!

3 2
možnosti
HM

Sestra s vysokou školou?? Nač budou pak lékaři či obráceně?? Platy by pak měly být na stejné úrovni! To už pak i lékař může vynést podložní mísu či polohovat imobilního pacienta- stajně jako sestra s vysokou školou!Nevkládáte na záda sester spousty tíhy? Už tak toho mají dost !!! Vraťte dřívější kvalitní středoškolská vzdělání pro sestry a nevymýšlejte hovadiny! Stejně se sestry musí stále vzdělávat - ze svého volného času,kterého moc ve třísměnném provozu nemají a za poměrně velké finanční výdaje....;-O

10 1
možnosti

Ano! Politici nutí sestry k sedmiletému vzdělávání planými sliby na zvýšení platů, studium si převážně sestry hradí ze svého, a pak stejně žádné zvýšení platu nedostanou. Nejsou peníze!

Souhlas! Čtyřletá střední zdravotní škola je dostatečným vzděláním! Vzdělání praktické na pracovišti je dostatečné. Ale jsou tři podmínky: 1. Obnovit kvalitu vzdělávání na škole, 2. Přijímat na školu kvalitní studentky a 3. Adekvátně zaplatit sesterskou práci!

Ale zdá se, že to nikoho nepálí. Voliči stávající politiky volí. Tak o co jde, že?

:-)

2 0
možnosti
Foto

Potřebují, to je jasné...krom specializace na zdravotnictví by měly mít vystudováno i právo v úrovni magistr :)

2 2
možnosti

Specializaci získává sestra i lékař teprve v praxi. Ale to vzdělání právní nám opravdu chybí. Legislativa je strašná! A naši politici jsou nekonečně absurdně tvůrčí!

3 0
možnosti

Pane Češko, je to podstatně jinak!

Nikomu ve skutečnosti nejde o vzdělání, ale o pouhé vzdělávání a vytahování peněz do vlastních kapes!

Díky tomu došlo k totálnímu rozvratu vzdělávání sester i lékařů u nás! Proto lékaři prchají po promoci do ciziny za vzděláním a sestry prchají z oboru. Naštěstí základní vzdělání na Karlově universitě si kvalitu zachovalo, ale je zcela rozvráceno předatestační vzdělávání. Vzdělávání u nás nepodporuje zastupitelnost oborů ve službách, což naše zdravotnictví enormně prodražuje.

U sester se opičíme po ostatní Evropě, která má vzdělání sester na takové úrovni, že jsou partnery lékařů. U nás sestry mají zcela rozbitou a znehodnocenou středoškolskou výchovu, a proto prý nemohou být placeny jako sestry. Dostaly nabídku na vystudování "vysoké" školy, že pak je budou platit jako sestry, ale ve skutečnosti se jim však vysokoškolského vzdělání nedostává.

Tento totální rozvrat, typický pro všechny obory lidského konání, si nedovolili ani komunisti za svojí totalitní éry!

:-)

1 0
možnosti
PL

P91e25t28r 48L57a78n75g86e92r

25. 4. 2017 16:55

Když jsem byl v nemocnici, měli to rozdělené na setry(s titulem) a ošetřovatelky(bez titulu). Rozdíl byl i v uniformě. Zjednodušeně řečeno, sestra dělala odbornou práci, ošetřovatelka práci méně odbornou.

0 1
možnosti
PL

P16e96t40r 46L66a68n92g16e59r

25. 4. 2017 16:55

Asi je to třeba rozlišovat.

0 1
možnosti
DB

Podle mne je zapotřebí sester na různých úrovních. Sestry s VOŠ jsou vynikající nápad, a to i z důvodu zodpovědnosti. Podle mne je těžké chtít po 18ti leté nebo 19ti leté dívce chtít zodpovědnost jako má doktor v 35 s druhou atestací. A proto ta VOŠ. A pak potřebujeme pomocné sestry na přebalování, koupání a jednodušší práce. A pak ještě potřebujeme jiné sestry, takové které se postarají o duši pacienta, tedy takové které budou mít čas si s ním popovídat.

Člověk v nemocnici není automobil u automechaniky, který vymění díl, auto nemá emoce nemá city a nemá obavy. ČLOVĚK JE MÁ. a je nutné jim ulevit.

Důvod je jednoduchý, svět se mění a s ním se mění i naše nároky....a proto potřebujeme kolem sebe v případě nemoci nebo zranění více lidí, které o nás budou pečovat.

Někdo zde v diskuzi ventiloval názor, že je to všechno jen poklesem kvality výuky na středních školách....možná částečně ano...ale z mnohem větší části je to tak, že se neuvěřitelně zvýšili znalosti o člověku a jeho chorobách a o tom jak je léčit...a to prostě nejde nastrkat do hlavy mladým lidem na střední škole..........musí se jim dát delší příprava a musí být na vyšší výši...a to jim právě může dát VOŠ

My máme velmi často ještě staré komunistické vnímání školství. Ale od těch dob se na nás navalila lavina vědomostí, které se k nám většinou v dobách komunizmu ani nedostaly. A nyní s tím musíme žít...tedy studovat více. JINAK TO NEJDE A JINAK TO NEPŮJDE

Stoupá nutnost vědět více a tak stoupá i nutnost delšího studia----a to je správně.

0 1
možnosti
AT

Pravděpodobně jste narážel i na můj příspěvek. Já děkuji za upřesnění, souhlasím s vámi. Není sestra jako sestra. Nejsem pro zrušení jejich VŠ vzdělávání, ale nechci, aby to byla nutná podmínka pro všechny. A trvám na tom, že na zdravotních školách ubylo praxe a kontaktu s nemocničním prostředím a na absolventkách je to znát.

1 0
možnosti
Foto

tak jinak. pár názorů tady zaznělo a já bych chtěl nabídnout jiný pohled. Třeba i pohled té sestry. Vysokoškolské vzdělání pro zdravotní sestry je luxus, který je ale třeba zaplatit. Pokud se podívám hierarchicky tak sestra nikdy nebyla nic víc než prodloužená ruka pana doktora, která narozdíl od pana doktora umí píchat injekce, odebírat krev, podává léky (předepsané panem doktorem), měří tlak, atd... Je zároveň i zdravotním personálem se kterým přijde pacient do styku nejdříve. Takže je zároveň i sekretářkou a administrativní pracovnicí a to i v nemocnici, kde sestry vedou průběžnou dokumentaci o pacientech. Takže je pravda, že záběr zdravotní sestry je doopravdy veliký a teď jak je to všechno naučit? Nemluvím o krizových situacích kdy sestra jako první v nemocnici přiběhne na volání pacientů a lékař je volán až sestrou.(vyjma JIP/ARO tam je lékař přítomen neustále).

Základním vzdělávacím stupněm musí být střední škola a maturitní obor. Ten musí být minimálně čtyřletý s povinnými praxemi a dokonce existovala praxe kdy po odmaturování byla sestra takzvaně v zácviku, podobně jako lékaři pracovala pod dohledem staniční, nebo hlavní sestry, potom je schopná sestra dělat takzvanou všeobecnou praxi, tj zhruba to co bylo popsáno výše.

A nyní se dostáváme k těm specializacím to se dá všechno řešit pomocí DiS. což je vyšší stupeň vzdělání, ale stále ne vysokoškolské a co je důležité toto vzdělání nám produkuje specialisty a šel bych ještě dál. Přezkoušení každé 3 / 5 let na tuto specializaci. V případě nesložení zkoušek ztráta specializace (v jiných oborech toto běžně funguje u komerčních profesních certifikací).

Takovýto systém je z mého pohledu mnohem pružnější, jednodušší a vlastně i levnější, než nutit nižší zdravotnický personál k bakalářskému studiu na vysoké škole. To má význam pouze ve velmi specifických případech a oborech.

A to, že se degradovala kvalita středoškolského vzdělání je problém celé společnosti, ale další tři roky studia to přece nemůžou řešit.

7 0
možnosti
LN

L97e69n12k36a 56N36o83v73á

25. 4. 2017 15:51

Můj bratr ležel 6.týdnů na ARU a lékař na něm nebyl fyzicky přítomný 24/7. Nejkritičtější pacienti u sebe měli naopak "sestru" nebo "bratra", kteří svými schopnostmi a znalostmi byli na urovni lékařů. U sebe měli arch, kde jim pečlivě a přesně zapisovaly udaje jaké ukazovaly přístroje + podávání léků, které dopředu ani s lékařem třeba nekonzultovali. Takže ano, střední škola na tohle ani zdaleka nestačí...

3 2
možnosti
AT

Opravdu nepotřebují. Je nutné se soustředit na zkvalitnění středoškolského studia. Sám jste to napsal v blogu tučně. Více praxe, více odborných předmětů.

Dnes sestra vyleze ze střední a neumí píchnout injekci, nebo odebrat krev

1 1
možnosti

dříve se fyzioterapie také vyučovala na středních školách. Dnes tuto specializaci získat pouze VŠ vzděláním. Porodní asistentka už teď rovněž může svoji profesi dělat pouze po vystudování VŠ. Já jsem vystudoval SŠ laboratorního asistenta, ale nechtěli mě zaměstnat, protože nemám v tomto oboru VŠ vzdělání.

Střední škola dnes skutečně není dost, především ne v oborech, ve kterých jde o život! Abyste jedno nebyl rád, že o vás nepečují amatéři.

0 1
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 11698x
Rád se vyjadřuji k tématům souvisejícími se zdravotnictvím v tuzemsku i v zahraničí.

Seznam rubrik