Diskuse

Potřebují zdravotní sestry vysokou školu?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vážený pane kolego, skutečně si myslíte, že titul před nebo za jménem zvýší kvalitu všeobecné sestry? Že změní společenskou prestiž tohoto povolání? Domníváte se, že čím vyšší titul, tím kvalitnější sestra? Dle Vašeho článku se domníváte, že 7 let přípravy na profesi všeobecné sestry je dostatečně dlouhá doba. Jak si tedy vysvětlujete, když absolventka přichází na VOŠ/VŠ po střední škole, která absolutně nesouvisí se zdravotnictvím? Příkladem jsou nejčastěji obchodní akademie, gymnázia, konzervatoře, hotelové školy,... Takové absolventky se pak připravují na profesi všeobecné sestry pouhé 3 roky. Z vlastní zkušenosti Vám mohu potvrdit, že absolventi SZŠ, zdravotničtí asistenti, jsou mnohdy lépe připraveni ze SZŠ, než po absolvování 3 let studia. Pro tyto absolventy se VŠ/VOŠ jeví ztrátou času a je pro ně pouze "o papíru".

Píšete, že sestra musí znát léčiva, se kterými pracuje. Ano, máte pravdu, bez pochyby by tomu tak mělo být. Vzpomínáte si ale na svá studia? Kolik léků jste tehdy po studiích skutečně znal? To jste se vše naučil až v praxi. VŠ/VOŠ ztrácejí sestry drahocenný čas, po který by se mohli dávno věnovat své profesi a učit se praxí.

V závěru bych Vám rád doporučil, abyste se zaměřil, v oblasti kompetencí, na Vyhl. 55/2011 Sb. - Vyhláška o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků, §4 - Všeobecná sestra. Sám dobře víte, že kompetence, jenž jste zmiňoval, jsou k dispozici až po tzv. specializačním vzdělání, které obvykle trvá další 2 roky.

0 0
možnosti

Jsou sestry se specializačním vzdělání, které titul nezískaly a i přesto jsou velmi kvalitní. Bohužel dnes je doba taková, kdy bez VŠ/VOŠ/atestace nemůžete jako plnohodnotná sestra pracovat (pokud nemáte původní SŠ). Takže ano, vyšší stupeň vzdělání se dnes prostě vyžaduje.

To, jakým způsobem jsou sestry připravovány já nijak neovlivním. Jsou kvalitní a méně kvalitní vysoké a vyšší odborné školy. Člověk musí při jejich výběru pátrat po jejich pověsti a sám se rozhodnout, jestli se chce něco skutečně naučit, nebo chce pouze titul.

Já vám zase z vlastní zkušenosti tvrdím, že sám mám a měl jsem spolužáky, kteří nebyli na zdravotní škole a jsou perfektní i po třech letech studia. Zároveň znám i absolventy SZŠ, kteří jsou pravým opakem. Takže určitou roli hraje také osobní přístup ke studiu, nejen samotná délka studia.

Jak vy můžete vědět, která léčiva jsem znal a neznal? Za své studium jsem se setkal s obsáhlým spektrem léčiv, museli jsme znát jejich dávkování, správné ředění, indikace, kontraindikace, jaké je množství léku v lahvičce/ampuli. Samozřejmostí bylo jejich správné zařazení do lékové skupiny. Nehledě k tomu, že jsme s nimi běžně manipulovali na praxi.

Vyhlášku moc dobře znám. A doporučuji si odstavec přečíst ještě jednou - psal jsem, že tyto rozšířené kompetence má atestovaná/VOŠ/VŠ vzdělaná sestra.

0 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
Foto

Zdravotní škola která trvala čtyři roky a byla ukončena maturitou, to byla škola na úrovni. Byl problém se na ni dostat, bez vyznamenání a absolvování zdravotního kroužku během školní docházky, jste neměli šanci. Vyučovali na ni lékaří, kteří teorii vždy podložili svými zkušenostmi, praxe v nemocnici začínala již ve druhém ročníku, tedy zdravotní sestry byly po zásluze sestry diplomované a mohly nastoupit na kterémkoliv oddělení.

Dnes se na tuto školu dostanou i čtyřkaři, lékaři tam vzhledem k slabé úrovni přestali vyučovat a u maturity je to katastrofa. Ti co projdou skončí jako asistenti a musí pokračovat další tři roky, aby mohli samostatně pracovat.

Co však je na tom zarážející, že oni studují tuto problematiku sedm let, a na vyšší tříletou může nastoupit kdokoliv s maturitou v jiném oboru a stačí mu absolvovat tyto tři roky a je DiS.

Toto opravdu hlava nebere, co za paskvil se podařilo vytvořit. Řeči o tom, že je to doporučení z EU, je úplná hloupost, protože například v Rakousku, není třeba ani maturita, děvčata a i chlapci se po ukončení studia dále vzdělávají pro potřeby oddělení, na která nastupují.

Zase jsme chtěli býti papežštější než papež a pěkně jsme si zavařili.

Zdravotní sestry nepotřebují vysokou školu, když na střední nastoupí takové, které mají hlavy otevřené a tuto práci budou bráti jako poslání. V tomto případě stačí čtyři roky studia, protože je vypracován systém dalšího vzdělávání, týkající se oboru v kterém pracují, tedy žádné obavy z nedostatečné odbornosti.

5 0
možnosti

"Rozumný lékař uzná, že je sestra jeho rovnocenným partnerem/partnerkou." To si fakt myslíte? Ne, myšlení lidí (doktorů, pojišťoven, pacientů, ....) je nastavené tak, že sestra je méně než doktor. I když má titul Mgr. a vysokou školu.

1 0
možnosti

Proč by sestra měla mít vysokou školu?Stačí vrátit zpátky studium čtyřletý jako kdysi.Každý vám potvrdí,že sestra,která pracuje minim.7 let na jednom oddělení je vlastně už skoro druhý doktor.A sestry typu Bcnebo Dis to jsou jen sestry,které umí vypsat jenom papíry,ale praxe to neumí vůbec.Vidím to tak,že vlastně bylo zrušeno co skvěle fungovalo jako všechno v tomto státě.

5 0
možnosti

To je správný náhled! V naší postkomunistické době nám politici se svými soudružskými kumpány zničili vše, co dobře fungovalo!

Jsem rád, že jsem v penzi!

:-)

1 0
možnosti

Dalším krokem ke zvýšení prestiže povolání bude zavedení rekvalifikačního kurzu všeobecná sestra.

Od lékařů, přes další zdravotnické profese bude vysokoškolské vzdělání jako minimální možné. Jen ty sestry, jen ty sestry... To je ta vysněná cesta k rovnocennému týmu? Sestra se střední školou a rokem studia jistě získá v týmů vysokoškolských profesí dlouho očekávanou prestiž. ;-D

0 1
možnosti

Bumáška pro Vás a mnohé další (hlavně politiky a jejich soudružské kumpány) zjevně má vysokou cenu. Ale pro mne má cenu jen to, co umíš!

:-)

1 0
možnosti

Myslim ze pisete pekne bludy. Na jednu stranu priznate ze lekar dela chyby a seky ktere ma sestra odstranit ... Tak proc je pak lekar tak orecenovany? Zapominate diferencivat ... A preceninete ceskemvzdelavani ...

0 1
možnosti

Stejný ne-li větší povyk nastal, když se povinnost vystudovat VŠ pro sestry zaváděla. Pamatuji si to dobře. Prostě vždy každé řešení vyvolá nějaké negativní reakce. Bohužel zdravotních sester je nedostatek a nějak se to řešit musí.

2 1
možnosti

Ano, řešit. Ne komplikovat jako zde.

Rozumný člověk, který chce být sestrou, stejně půjde na VŠ, aby měl v budoucnu vyšší manévrovací prostor a možnost případné zahraniční pracovní zkušenosti. Myslím, že řešení se mine účinkem. Uvidíme.

0 1
možnosti
Foto

Odpovím - nepotřebují. Potřebují kvalitní středoškolské vzdělání a praxi - na ní stačí 4 roky. Poté stejně začínají odznova - stejně jako lékaři, advokáti apod. Své řemeslo se naučí za pochodu.

Z mé praxe - mám dvě sestry - obě mají kvalifikaci v elektrofysiologii - obě měla jen 4 letou školu s maturitou, pak praxi u lůžka. U mne se naučily pracovat s přístroji, pak šly na školení. Udělaly si doškolovací kurs v oboru elektrofysiologická sestra, na co bych měl vysokoškolačku?????

7 0
možnosti

Podívejme se na to zdola.

Jaký zájem asi tak může vyvolat střední, která sice pořádně nepřipraví na vysokou, ale zato místo "ostré" kvalifikace k dlouhodobému výkonu povolání jste po ní otitulováni nicneříkajícím blábolem?

0 0
možnosti

Po čtyřleté střední zdravotní škole, mnohá sestra úspěšně absolvovala studium medicíny. Takže příprava i na vysokoškolské studium byla dostatečná!

:-)

0 0
možnosti