Michal Češek

Mytí pacienta - jak je to ve skutečnosti?

8. 04. 2017 8:11:06
Často si mě okolí dobírá tím, že zdravotní sestry jsou jen od toho, aby vyměňovaly pleny a utíraly výměšky. Kéž by to bylo tak jednoduché.

Osobní hygiena je snad součástí každého z nás, proč toto téma tedy zamlčet? Navzdory tomu, že je hygiena pacienta jednou z hlavních činností sestry, jedná se pouze o zlomek ze všech ošetřovatelských činností. A pro mě jednou z nejnáročnějších vůbec.

Hygiena jako cenný zdroj informací

Pro nás je tento výkon poměrně významným zdrojem informací, pomocí kterých jsme schopni zhodnotit, kromě hygienických návyků, také např. stav kožního krytu či míru soběstačnosti.

Pacienti jsou často propocení, ložní prádlo mají nasáklé potem, prosakujícími sekrety z ran, krví a ostatními tělesnými tekutinami. Určitě si dovedete představit, jaký z toho plyne diskomfort, který se snažíme napravit a zlepšit tak pacientovo pohodlí. Je to výkon poměrně choulostivý - pacienti jsou při něm obnažení, a proto se vysoce dbá na zajištění soukromí alespoň pomocí závěsů.

U dlouhodobě imobilizovaných jedinců může na lůžku docházet k otlakům až k nehezkým dekubitům. V případě, že k této události dojde, není to pro dané oddělení příliš dobré renomé – právě vznik proleženin souvisí s kvalitou ošetřovatelské péče. Dále si všímáme barvy kůže, operačních přístupů, opruzení a jiných abnormalit. Vše se pak musí zapsat do ošetřovatelské anamnézy.

V průběhu hygieny částečně soběstačného pacienta výkonem vedeme, čímž zlepšujeme samostatnost a zároveň sledujeme vývoj jeho zdravotního stavu. Soběstační pacienti mají hygienickou rutinu obvykle ve vlastní režii.

Za zmínku rovněž stojí, že sestry jsou hygienické péče na standardním oddělení většinou zproštěny a hygienu provádí sanitáři.

Jak je to na "jipkách"?

Na jednotkách intenzivní péče (JIP) je hygienická péče velice specifická, komplexní a náročná. Kromě výše uvedených činností pečujeme rovněž o dýchací cesty, oči, genitálie, či natolik proslulou mezihýžďovou oblast. Výjimkou však není ani odstranění ochlupení (např. před operačním výkonem), nebo holení vousů, které znesnadňují hygienu ústní dutiny.

Abych vám přiblížil, jak občas dokáže pacient personál potrápit, zkuste si představit pacienta v bezvědomí, napojeného na ventilátor, hemodynamicky nestabilního (tzn., že mu nebezpečně kolísá např. krevní tlak), navíc na dialýze, mimotělním oběhu s nejrůznějšími čidly a jinými vymoženostmi. Tento pacient najednou zaměstná celé oddělení včetně lékařů. Hygiena pak vyžaduje značnou přípravu, a měla by probíhat rychle, ale kvalitně (což mnohdy nejde samozřejmě dohromady, zvláště pak u obézních jedinců).

S pacientem se při výkonu manipuluje, aby byla hygiena efektivní na všech místech. Někteří pacienti na to reagují, značně citlivě, kolísáním fyziologických funkcí.

A aby to neznělo tak, že hygiena pacienta probíhá jen tak ledabyle "mácháním s žínkou", má i své zákonitosti a postupy. Pacienty myjeme od nejčistší oblasti po tu nejvíc "znečištěnou". To znamená, že většinou začínáme hlavou, poté pokračujeme přes tělo na končetiny. Záda a hýždě umýváme po otočení pacienta na levý a pravý bok.Oblast genitálií a hýždí necháváme na konec, jelikož právě tato místa jsou nejvíce "znečištěna" potem a výměšky. Právě zde se nejvíce daří bakteriím (proto se operační rány v těchto oblastech velmi špatně hojí).

Během hygieny by se měla vyměnit voda, případně používáme jednorázové tkaniny místo žínky a speciální mycí pěnu. Dostupné pomůcky však závisí na finančních možnostech oddělení. Pleny se na JIP zpravidla nepoužívají.

Týmová spolupráce

Vzhledem k tomu, že tato ošetřovatelská intervence bývá mnohdy kolektivní záležitostí, každý člen týmu má svoji úlohu.

Jedna, většinou pacientova ošetřující sestra, celou hygienu vede a koordinuje, protože má, za svého nemocného svěřence, nejvyšší zodpovědnost. Tato „sestra koordinátorka“ většinou stojí včele za hlavou pacienta a stabilizuje intubační rouru (trubka zavedená do dýchacích cest, která do pacienta vhání vzduch z ventilátoru) tak, aby nedošlo k jejímu vytažení při otáčení pacienta na levý a pravý bok. Zároveň kontroluje katétry, pomocí kterých jsou do pacienta „pumpovány“ léčiva a infuze. Další sestra, které může asistovat buď jiná sestra či sanitář, provádí hygienu těla a výměnu lůžkovin.Celé této události přihlíží alespoň jeden lékař, který v případě komplikací indikuje okamžité podání léčiv, která jsou někdy předem připravena k použití.

Po celou dobu sledujeme, jak pacient hygienu zvládá. Vzhledem k tou, že nám v komatózním stavu nic moc neřekne, musíme se spolehnout na informace, které nabízí technika. Z monitoru vyčteme velké množství informací, z nichž nejdůležitější je hodnota krevního tlaku, tepové frekvence a saturace krve kyslíkem. Informuje nás o parametrech, jejichž výkyvy nás upozorní na nestabilitu fyziologických funkcí.

Až si pacienta vymydlíme a učešeme, zkontroluje funkčnost všech hadiček a svodů, které vedou od jednotlivých přístrojů k pacientovi a naopak. Kdyby tomu tak nebylo, mohlo by dojít až k extrémním situacím, kdy se pacient tzv. zastaví, jelikož přestaneme mít kontrolu nad monitorací jednotlivých parametrů či aplikovanými léčivy. Naštěstí je dnešní technika schopna na jakékoliv změny reagovat alarmy a hlášením, a včas nás tak upozornit na problém.

Pokud má pacient operační rány, opět záleží na strategii ošetřující sestry. Rány se ošetřují zpravidla samostatně po vykonání hygienické péče, kdy se vyměňuje jejich krytí. Zároveň se tak zhodnotí charakter rány. Tato hygiena je často náročnější, protože pacienti s ranami mají, více či méně složité, drenážní systémy. Na ty se musí brát, při manipulaci s pacientem, stejný zřetel, jako u katetrů, aby nedošlo k jejich vytažení.

Hlavně vše zapsat

Hygiena se provádí zpravidla dvakrát denně, nebo dle potřeby (záleží na zvyklostech oddělení). V některých případech se řídí dle ordinace lékaře.

Doba hygieny a její průběh, je individuální, záleží na stavu pacienta. Obvykle však trvá okolo půl hodiny (pokud vše probíhá hladce). Veškeré úkony provedené v rámci hygieny pak sestra zapíše do dokumentace.

Nuže, stále si myslíte, že je to pouze o výměně plen?

Autor: Michal Češek | karma: 35.01 | přečteno: 5645 ×
Poslední články autora