Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sestrami nepolíbený exministr Adam Vojtěch nakonec příjemně překvapil!

Adam Vojtěch přebral rezort značně nestabilní, jeho předchůdci mu nepřipravili úplně úrodnou půdu a zdravotnictví se potýkalo s řadou problémů. Jak je to ale možné, když rezort do té doby vedli lékaři a zkušení manažeři nemocnic?

Bohužel, řadu z nich doprovázely spíše aféry, spory a kontroverze místo skutečného řešení problémů. Ale Adam Vojtěch nakonec příjemně překvapil

Fakt, že byl exministr Vojtěch právníkem, byla pro sestry určitá výhoda - nebyl tím pádem zainteresovaný do konkrétní profese ve zdravotnictví. Jako lékař by pravděpodobně hájil svoji skupinu, jak už to bývá občas zvyku. Vojtěch byl jiný. Netuším, do jaké míry profesi sestry znal před nástupem do funkce, ale předpokládám, že nijak závratně. Zkrátka sestrami nepolíbený.

Nikdy jsem nezaslechl a ani jsem se v žádném rozhovoru nedočetl, že by Vojtěch kladl za vinu nedostatku sester vysokoškolskému vzdělávání, je to totiž hloupost. Namísto toho se snažil rozklíčovat skutečné problémy sester, a to nejen na úrovni platů. 

Dotazníky jako klíč k identifikaci problémů

Ministerstvo se snažilo o stabilizaci rezortu na základě relevantních dat z terénu. V roce 2018 spustilo dotazníkové šetření spokojenosti zdravotnického personálu. Tato iniciativa ministerstva zdravotnictví ke zlepšení pracovních podmínek personálu, byla do té doby naprosto nevídaná.

Kromě demografických údajů se v dotazníku ministerstvo zaměřilo na spokojenost s pracovním prostředím, motivující faktory pro volbu povolání, politiku zaměstnavatele, důvody k odchodu zaměstnanců, mzdové ohodnocení a finance. Díky tomu získalo široké informace o základních problémech, které nejvíce trápí zdravotnický personál a snažit se tak situaci stabilizovat.

Dokument byl mj. zaslán na jednotlivá zdravotnická pracoviště, která měla personál vyzvat k jeho vyplnění. I já jsem se účastnil. Dotazník vyplnilo 15 432 respondentů, sestry byly největší skupinou. Jeho výsledky jsou veřejně dostupné. Některé závěry podrobně rozeberu.

Finanční ohodnocení sester výrazně rostlo

Finance jsou výrazným motivujícím faktorem. Dle dotazníku bylo finanční ohodnocení nejpalčivějším problémem v případě odchodu ze zdravotnictví. 75 % respondentů uvedlo, že právě finance vedly k odchodu kolegů nelékařů z profese a přes 83 % respondentů uvedlo, že by zvýšení platu/mzdy sester mohlo vyřešit personální stabilizaci ve zdravotnictví

Bohužel, navzdory ekonomickému růstu nebyly finanční potřeby sester nikterak reflektovány a finanční ohodnocení stagnovalo od roku 2010 do roku 2015. Možná déle. Dle statistik se roku 2010 pohyboval průměr platů/mezd na částce okolo 25 800kč, v roce 2015 pak 28 400kč. Platy a mzdy trochu zaspaly dobu, což se příliš nevyplatilo.

Nízké platy a mzdy se samozřejmě projevily v počtu klesajících úvazků sester v akutní lůžkové péči, kdy, dle statistik MZ ČR,  od roku 2010 do roku 2018 ubylo přes 2000 úvazků všeobecných sester. Tyto úvazky by se v současné situaci mohly docela hodit!

Ministerstvo sestrám v posledních letech výrazně přidalo. Je samozřejmě otázkou, jestli by se k tomu samo odhodlalo bez tlaků odborů a bez vážné personální situace. Pokud chtělo vyřešit situaci s odcházejícím personálem a neohrožovat tak pacienty a přetížený stávající personál, investovat do lidských zdrojů bylo skutečně více než nutné!

Dle statistik MZ ČR rostly odměny ve zdravotnictví od roku 2016 o 12% ročně. Jedná se nicméně o průměr a mezi jednotlivými poskytovateli se může procento lišit. Nedávno proklamovalo, že ke stabilizaci personálu skutečně došlo. Statistiky opravdu potvrzují, že v posledních letech personál ubýval spíše po desítkách, nikoliv po stovkách. A dle údajů z roku 2019 se sestry začaly dokonce vracet!

Papírování už by nemuselo být takový problém

Množství administrativní zátěže bylo dotazníkem hodnoceno jako nepřiměřené

Otázkou nicméně je, co to je nepřiměřená administrativní zátěž a kde je hranice mezi nutnou a nadbytečnou dokumentací. Sestra musí dokumentovat svoji činnost a doložit, že se v průběhu své směny o pacienta starala dle plánu a požadavků. 

Problém může být duplicitní zaznamenávání té samé informace, vyplňování výkazů pro pojišťovnu, některých informovaných souhlasů, teplot v lednici, v místnostech, ve skladech, vyplňování žádanek, popisování expirací na krabičky od léků apod. Vlastně jsou to mnohdy údaje týkající se provozních záležitostí, které s dokumentováním zdravotního stavu pacienta nemají nic společného. Je navíc diskutabilní, do jaké míry je zapisování těchto údajů v kompetenci všeobecné sestry.

Ministerstvo přišlo se dvěma nápady, jak tuto situaci vyřešit!

Jedním z nich je novinka ve vedení zdravotnické dokumentace - vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 137/2018 Sb. novelizující vyhlášku č. 98/2012 Sb. o zdravotnické dokumentaci, kterou se podstatně změnila právní úprava vedení zdravotnické dokumentace. 

Ta má dokumentaci výrazně zjednodušit - např. ruší konkrétní požadavky na vedení zdravotnické dokumentace a dává prostor poskytovatelům zdravotních služeb prostor pro aplikaci vlastních řešení a “ušití dokumentace na míru”. Je tak na daném zařízení, jestli sestrám odlehčí od administrativy či nikoliv. 

Další novinkou je vzdělávací program Administrativní pracovník ve zdravotnictví, který je po absolvování připraven k administrativní podpoře na klinických pracovištích, ve zdravotních pojišťovnách, na úřadech, ve výzkumu apod.

Profesionálně vedená administrativa uvolňuje ruce zdravotnickým profesionálům, kteří se místo toho mohou věnovat své hlavní pracovní náplni – péči o nemocné. Proto jsme tento kurz zavedli a já jsem velmi rád, že mohu pogratulovat prvním absolventům,“ uvedl Adam Vojtěch pro Medical Tribune.

Výsluhy pro sestry nebo příspěvek na bydlení?

Snížení věkové hranice odchodu do důchodu nebo možnost výsluhové renty, bylo v dotazníku hodnoceno jako jeden z hlavních motivačních faktorů, a to hned vedle finančního přilepšení.

Výsluhový příspěvek pobírají zaměstnanci bezpečnostních složek. Nárok na něj vzniká po skončení služebního poměru trvajícího minimálně 15 let. Podmínky jsou uvedeny v zákoně o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, kam teda zdravotníci zatím nespadají. 

U sester by ale platily jiné podmínky, k dosažení renty se uvažovalo po odpracování 20 - 30 let praxe. Česká asociace sester navrhla příspěvek 5000 korun. Návrh byl nicméně smeten ze stolu, protože by přišel státní kasu příliš draho a uvažovalo se spíše o příspěvku na bydlení

Diskuze ohledně tohoto benefitu v posledních měsících nicméně utichly. Jak to s výsluhami a případným příspěvkem na bydlení dopadne, není jasné. Nebude rozumnější sestrám prostě přidat?

"Cool" kampaň, která měla přilákat mladé

Kampaň “Studuj zdrávku” vznikla s cílem zatraktivnit zdravotnické profese mezi mladými lidmi, jednalo se tedy o jakousi motivační kampaň pro žáky a studenty základních a středních škol.

Tato kampaň má vlastní internetovou stránku a účty na sociálních sítích. Tváří se staly jak sestry a záchranáři s praxí, tak někteří lékaři. Točili videa, rozhovory apod. Ministr, společně s hlavní sestrou a “tvářemi kampaně” jezdili po školách, šířili osvětu a fotili se se studenty a odpovídali na jejich dotazy.

Kampaň byla ale řadou zdravotníků odsouzena a ani já jsem nebyl jejím příznivcem. Z mého pohledu je neupřímná, neautentická a špatně zacílená. Říkat dětem v osmých a devátých třídách, že z nich po škole budou plnohodnotné sestry a záchranáři, mně nepřijde v pohodě. K plnohodnotné kvalifikaci potřebují vysokou nebo vyšší odbornou školu. Děti základních škol si tak na kvalifikaci počkají ještě 7 až 8 let. 

Na druhou stranu oceňuji alespoň snahu v mladých lidech vzbudit zájem, a také dobrý úmysl této kampaně, kterou koronavirus zhatil.

Komora sester nebo komora žádná?

Snahy o vznik Komory sester tu jsou několik let a opakovaně byly v minulosti smeteny ze stolu. Důvodem byla především nejasná koncepce této entity - jak se bude jmenovat? Koho bude sdružovat? Podmínky členství? Podmínky registrace? Kompetence komory? Bude přínosem pro sestry? A proč by ji měly sestry vlastně chtít?

Budovat komoru jen pro sestry, když nelékařských pracovníků je několik desítek, je sobecké. Na druhou stranu více sdružených nelékařských pracovníků se mezi sebou prostě nedohodne a sestry jsou dominující skupina. Už tyto snahy byly v případě České asociace sester, ale řada zdravotnických pracovníků si vytvořila vlastní spolek nebo sdružení.

Najednou se o komoře začalo opět hovořit minulý rok!

Měla by to být profesní komora, která se bude věnovat vzdělávání a kultivaci. Nejsem ale úplně příznivcem vzniku komory nelékařských zdravotnických pracovníků, protože jsou velmi heterogenní skupinou – profesí je zhruba padesát nebo šedesát, takže si nedovedu představit, jak by se dohodovali, kdo bude ve vedení. Spíše jsem tedy příznivcem vzniku komory sester, protože bude jednodušší.” řekl ministr v minulém roce pro Zdravotnický deník. 

V současnosti zvažujeme podporu komory sester, která by mohla být jakýmsi zastřešujícím orgánem či institucí. Mohla by pomáhat při dalším vzdělávání.” řekl letos Vojtěch v rozhovoru pro časopis Florence.

Letos v létě navrhla skupina poslanců návrh zákona České komory všeobecných a dětských sester. Účinnost zákona je v plánu od roku 2022. Jak to ale celé dopadne? Uvidíme.

Odkdy má ministerstvo hlavní sestru?

Hájit zájmy sester na ministerstvu má v kompetenci hlavní sestra, oficiálně pak ředitelka Odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání. Tato funkce vznikla roku 2013 za exministra Holcáta a od roku 2015 ji zastává Mgr. Alice Strnadová, MBA

Na přelomu roku 2017/2018 se zdravotnictví potýkalo s velkou personální krizí a sestry mezi sebou začaly diskutovat, kdo že je to na ministerstvu vlastně reprezentuje a prosazuje jejich zájmy. Hlavní sestru na ministerstvu do té doby totiž “nikdo nikdy neviděl”. 

Na to upozornila také Lenka Šnajdrová v rozhovoru s ministrem pro Zdravotnické noviny (2018):

LŠ: (...) Poslední zveřejněné aktivity hlavní sestry jsou z roku 2014. Bohužel zjišťuji, že sestry ani neví, že nějakou hlavní sestru máme. Nebylo by prospěšné, kdyby byla hlavní sestra více vidět?

AV: Ano, na to bychom se měli zaměřit. Budeme na tom pracovat.

A skutečně se od roku 2018 Strnadová začala  více objevovat po boku Adama Vojtěcha, byla více angažovaná v rozhovorech, různých osvětových událostech a akcích ministerstva.

Je také členkou nedávno vzniklé Pracovní skupiny k personální stabilizaci a náboru zaměstnanců ve zdravotnictví.

Ministrova pěvecká show

Exministr Vojtěch se také aktivně účastnil několika “sesterských” akcí a večírků, které často zahajoval pěveckým vystoupením. Jedním z nich byl např. Ples sester, tradičně konaný v březnu. V tomto roce ho z pochopitelných důvodů vynechal.

Ochotně také přijímal rozhovory. Ten např. dvakrát poskytl blogerce Lence Šnajdrové, která vede blog Ošetřovatelství.info.

A dále!

Velmi si vážím snahy významně podpořit rozvoj mobilní a nemocniční paliativní péče, podpory koncepce domácí péče, reformu péče o duševní zdraví a dalších důležitých aktivit a projektů, které mají za cíl zlepšit péči o nemocné.

Jak to vidí autor?

Já jsem Vojtěchovi fandil a netajím se, že jsem byl po celou dobu jeho příznivcem. A i když jsem se všemi výroky a postupy ne vždy souhlasil, vyvážila to řada pozitivních věcí, kterými napomohl posunout české zdravotnictví zase o úroveň dál.

Děkuji za to, že si jako jeden z mála ministrů začal skutečně sester a jejich práce všímat a vnímal je jako jeden z hlavních pilířů, na kterých naše zdravotnictví stojí. Beze sporu se této profesi snažil přiblížit tak, jako žádný jiný ministr a problémy řešil na základě podnětů z terénu, nikoliv pouze na základě vlastní intuice.

A kdyby se mu nepodařilo personální situaci částečně stabilizovat, mohla současná krize dopadnout mnohem hůř.

Kdo by to byl řekl, že se tak mladý člověk bez zkušeností ve zdravotnictví udrží v tak složitém rezortu poměrně dlouhou dobu? Jak jsem psal na začátku článku - zkušenosti s vedením zdravotních institucí, titul lékaře a věk nejsou zárukou ničeho. Pouze další důvod k tomu nepodceňovat potenciál mladých lidí, protože mladou krev - to zdravotnictví potřebuje! 

Zajímavé odkazy a zdroje:

https://www.mzcr.cz/novela-vyhlasky-o-zdravotnicke-dokumentaci/

https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/ministerstvo-zdravotnictvi-spustilo-dotaznikove-setreni-spokojenosti-zdravotnickeho-personalu/

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Ministr-Vojtech-Chceme-povolani-sestry-navratit-prestiz-kterou-si-zaslouzi-565308

https://www.pravniprostor.cz/clanky/ostatni-pravo/novinky-ve-vedeni-zdravotnicke-dokumentace

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Ministr-Vojtech-Pracovat-ve-zdravotnictvi-je-prestiz-meli-bychom-to-ukazat-mladym-610342

https://www.florence.cz/zpravodajstvi/aktuality/ministr-zdravotnictvi-adam-vojtech-ma-li-zdravotnictvi-fungovat-musi-fungovat-vsechny-segmenty-primarni-pece/

https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/hlavni-sestra-cr-alice-strnadova-poskytla-rozhovor-e-casopisu-management-rizik-ve-zdravotnictvi/

 

 

Autor: Michal Češek | sobota 17.10.2020 8:37 | karma článku: 26,41 | přečteno: 3287x
  • Další články autora

Michal Češek

Průměrný plat sester přesáhl hranici 43 tisíc, a stále jim to nestačí?

Ministerstvo zdravotnictví si mne ruce, povedla se totiž úžasná věc, a to zastavit odchod všeobecných sester z rezortu navýšením průměrného platu na 43 000. Další zvyšování platu je prý zbytečné - sestry mají peněz dost!

24.8.2019 v 16:27 | Karma: 47,27 | Přečteno: 110696x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Česká asociace sester před lety a dnes

Většina těch, co o České asociaci sester (dále ČAS) již někdy slyšela, zřejmě klikla na tento článek spíše se skepsí. A pro ty, pro které je Česká asociace sester novým termínem, bych tuto profesní organizaci rád přiblížil.

27.6.2018 v 19:59 | Karma: 16,00 | Přečteno: 3306x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Lidlová horečka ve zdravotnictví

Lidl vyhrál v boji o své potenciální zaměstnance, kterým nabízí mzdu kolem 30 000kč. My, zdravotní sestry, bereme v průměru asi o pět tisíc méně. Není to pro stát trochu ostudné?

3.3.2018 v 15:05 | Karma: 43,98 | Přečteno: 15364x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Tajemství odběru krve

Jak se na takový odběr správně připravit? Proč se sestře odběr někdy nemusí povést? Proč nestačí vždy jen jedna zkumavka? A může být odběr bezbolestný?

28.2.2018 v 9:32 | Karma: 33,05 | Přečteno: 15651x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Domov důchodců, jak jej neznáte a možná ani nepoznáte

Už jsou to téměř dva roky, kdy jsem měl možnost strávit krásné dva měsíce v Holandsku na oddělení gerontopsychiatrie. Rád bych se s vámi podělil o některé zajímavosti, které jsem zde, jako student ošetřovatelství, zažil.

8.2.2018 v 22:53 | Karma: 37,51 | Přečteno: 3696x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Muži v ošetřovatelství - část 3: Statistika

Mají vůbec muži o studium ošetřovatelství zájem? Jak to vypadá s počtem studentů a studentek na vysokých a vyšších odborných školách? A do kterých ošetřovatelských oborů se tolik studentů již příliš nehrne?

11.1.2018 v 12:41 | Karma: 15,01 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Muži v ošetřovatelství - část 2: Historické dědictví

Epidemie, křesťanství, expanze islámu, protestantská reforma, průmyslová revoluce, feminismus. Jak tyto fenomény ovlivnily bilanci mužských ošetřovatelů? A je ošetřovatelství, z historického hlediska, skutečně tak ženský obor?

3.1.2018 v 22:41 | Karma: 19,61 | Přečteno: 1198x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Muži v ošetřovatelství - část 1: Úvod

Jev, kdy do ošetřovatelství přichází stále více mužů, je v posledních měsících a letech stále aktuálnější. Česko v tomhle směru zaostává, a bohužel k tomu nepřispívají vzdělávací instituce, autoři učebnic, ani samotné nemocnice.

10.12.2017 v 18:33 | Karma: 20,48 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Onemocnění, které mladé kulturistce obrátilo život naruby

Příběh Zoey Wright z britského Cornwallu může být velkou inspirací pro mnohé z těch, které postihla vážná nemoc, ale také pro ty, kteří se zajímají o oblast fitness a kulturistiky.

20.11.2017 v 20:32 | Karma: 16,79 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Papírový pacient

V poslední době se hojně mluví o administrativní zátěži zdravotních sester. Věřím, že laická veřejnost pravděpodobně neví, co taková administrativa vlastně znamená. Navíc může být důvodem časté absence sestry u lůžka pacienta.

6.10.2017 v 18:04 | Karma: 26,26 | Přečteno: 2882x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Zdravotní sestra zatčena za plnění předpisů nemocnice

Vlnu pobouření vzbudil nebývalý případ policejní brutality proti zdravotní sestře v americkém Utahu, která se postavila proti nelegálnímu odběru krve u pacienta.

3.9.2017 v 17:52 | Karma: 24,86 | Přečteno: 1733x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Mediální kastrace ošetřovatelství

To, že média zkreslují skutečnou podobu události, není žádná novinka. Je možné, že představy novinářů hrají úlohu v povědomí společnosti o činnostech ošetřujícího personálu?

28.6.2017 v 12:49 | Karma: 36,54 | Přečteno: 4398x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Následky zmizení zdravotních sester?

Sestry se řadí mezi nejpočetnější skupinu zaměstnanců v nemocnicích. Kdyby sestry zmizely – ať už čistě hypoteticky či fakticky, situace by měla bez nadsázky katastrofální následky.

20.5.2017 v 20:41 | Karma: 46,33 | Přečteno: 17456x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Kdo je zdravotnický dispečer?

Možná jste už byli v situaci, která nutně znamenala jediné – vytočit číslo 155. Napadlo vás někdy, kdo za tím sluchátkem vlastně sedí? A co všechno máte říct za informace?

3.5.2017 v 8:31 | Karma: 25,94 | Přečteno: 1935x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Potřebují zdravotní sestry vysokou školu?

Upřímně se divím tomu, že někdo vůbec vede tuto úvahu. Pokud vám přijde vysokoškolsky vzdělaná sestra zbytečná, snad vás tímto článkem vyvedu z omylu.

24.4.2017 v 18:51 | Karma: 41,56 | Přečteno: 15012x | Diskuse| Věda

Michal Češek

Můj příběh z lůžka

Před dvěma lety jsem byl deset dní hospitalizovaný v jedné nemocnici na jižní Moravě. Jak jsem hospitalizaci, jako zdravotník, vnímal?

14.4.2017 v 14:52 | Karma: 29,58 | Přečteno: 3243x | Diskuse| Poezie a próza

Michal Češek

Mytí pacienta - jak je to ve skutečnosti?

Často si mě okolí dobírá tím, že zdravotní sestry jsou jen od toho, aby vyměňovaly pleny a utíraly výměšky. Kéž by to bylo tak jednoduché.

8.4.2017 v 8:11 | Karma: 35,06 | Přečteno: 5650x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 11698x
Rád se vyjadřuji k tématům souvisejícími se zdravotnictvím v tuzemsku i v zahraničí.

Seznam rubrik