Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MC

M97a72r89e36k 14C10o67z69l

4. 3. 2018 13:44

Podle mě je problém v tom českém rovnostářství - netýká se to jen sester, ale i učitelů a jiných profesí. Jakmile máte plat někde kolem průměrné mzdy nebo kousek pod ní, už vaše skupina není tak zajímavá, aby za vás někdo bojoval, i když si třeba lidé vaší práce váží.

Jinak to vaše srovnání sestry vs. Lidl kulhá, ale to zjistí až ti, kdo tam nastoupí. Ti dnešní prodavači možná neumí až tak počítat a spoustu věcí za ně udělá pokladna, mají ale měřené různé výkony a pauza na WC nebo na cigaretu je věc téměř nemožná, přesčasy se neproplácejí apod., a aby dosáhli na ty inzerované peníze, musí splňovat všechno na jedničku.

3 0
možnosti
MD

máte pocit, že zdravotní sestra má pauzy na wc, cigaretu atp.? často ne,ani na jídlo, ač se jí přestávky odečítají /v práci jsme 12,5h - počítá se nám 11h/, to co musí vše dělat mimo přímé oš.péče to nikdo nevidí, je toho víc a víc a odpovědnost je někde jinde, vážím si práce všech,přeji prodaváčkám, ale je ostudné, jak si stát "cení" zdravotníků, pedagogů apod.

1 0
možnosti
ŠZ

Ono je třeba se na to podívat zcela bez emocí. Lidlu, či někomu jinému mizí zaměstnanci protože si jinde vydělají více. V pořádku. Jenže pokud pracují a zůstávají v soukromém sektoru, na zvýšení jejich platů si musí zaměstnavatel vydělat. Zvýšení platů má opodstatnění jen v případě zvýšené produktivity nebo si to ukrojí majitel ze zisku. V každém případě to zaměstnavatel dává ze svého. Ve zcela jiné situaci je ale stát a jeho zaměstnanci. Ti jsou vypláceni z peněz, které vydělal někdo jiný! Na to pozor! Při vší opravdové úctě ke všem zdravotníkům a sestrám v nemocnicím zvlášť. Jejich šichty bych nechtěl. Možná by ale měli zkusit přesvědčit vedení krajů, aby nedávaly tak vysoké odměny ředitelům spojených nemocnic, či jak se tyto konglomeráty nazývají. Příkladem budiž Zimola a jeho kamarád, který dostával 7 milionů za řízení několika nemocnic v jihočeském kraji. Kdyby tyto peníze rozdělil mezi třeba střední zdravotnický perzonál, bylo by asi méně nespokojenosti.

To plošné zvýšení platů ve státní sféře, které loni spáchali socdemo, jen provokuje inflaci a tím pádem i likvidaci úspor.

15 0
možnosti

Financování zdravotnictví je specifické, takové mafiánské. Platíme si na iluzivní zdravotní pseudopojištění a z toho si politici údajně ukrajují desítky miliard korun na provoz svých stran. (Jiří Paško) Co zbude, jde na zdravotní péči. A z toho si ještě ukrajují zdravotničtí manažeři. Dokud do zdravotnictví nenainstalujeme přirozené vztahy v občanské svobodě, nemáme šanci na zlepšení. Zatím to neslyšíme z žádné politické strany. Jedině Piráti měli takovýto racionální přístup (Dr. Hřib) ke zdravotní péči, ale zdá se, že už je to přešlo! A tak nám stále zbývá ten Klausem instalovaný komunismus opepřený mafiánstvím. Plná huba pravicových programů a levicová praxe! :-)

1 0
možnosti
JK

Autore, obor obchodník není totéž jako prodavač. A to, že přidají pokladním jen v lidlu ještě neznamená, že přidají všem pokladním v republice proboha. Tak tady kvůli jeniodmu zaměstnavateli nedělejte vlny. A nemůžete srovnávat státní a soukromý sektor dohromady, když jsou každý jiank financované.

5 0
možnosti
JK

Vůbec nezpochybňuji, že práce středního personálu v nemocnicích je velmi náročná. Ale LIDL neplatí lidi z "daní" (protože nic jiného ani zdravotní pojištění není, ale ze zisku. Přidávat chtějí nejvíce zdravotnictví a školství, tedy statisíce lidí, placených z daní. A to je samozřejmě tanec mezi vejci pro každou vládu.

13 0
možnosti
RD

Pro začátek by stačilo trochu úcty a nepoužívat zastaralé označení STŘEDNÍ PERSONÁL, které je dnes užíváno v pejorativním smyslu. Dnešní nelékařský zdravotnický personál si vydobývá pouze to, co mu náleží, ale jelikož to nejde po dobrém /přidání ze státního/, musí se objevit chronický problém (nedostatek pracovníků), aby se začal řešit.

Najít v kapitole rozpočtu MF finance na adekvátní navýšení platů vzhledem ke konkurujícím oborům nemůže být problém vzhledem k nehospodárným únikům na státní předražené zakázky (Vizte nyní prasečák v Letech). Otázkou zůstává pouze priorita té které vlády a za posledních 30 let bylo zdravotnictví, školství a policie na chvostu zájmu. Pseudonavyšování platů se zmedializovalo, nakonec ze slíbených procent přibylo pár promile, ale když se snižovalo nebo dlouho nepřidávalo, mediální prezentace se nekonala.

Nakonec, zvyšovat se platy nemusejí. Na druhou stranu se poté nesmí státní správa, odpovědné instituce ani veřejnost divit nedostatku pracovníků, kteří opouštějí obor se záporným indexem peníze/náročnost, odpovědnost, vzdělání.

5 0
možnosti

R^

Náš stát se chová ke zdravotníkům divně. Václav Klaus vybízel lékaře, ať jdou dělat taxikáře, že je nepotřebuje. A to pohrdání zdravotníky trvá. A bez rozdílu stran, včetně těch "pravicových", trvají na sociálním inženýrství místo trvání na občanské svobodě a přirozených vztazích. Prý lidi chtějí komunistické zdravotnictví! Se všemi neduhy, které jim i dnešní politici tají. A podle toho to tu vypadá.

Lékaři a sestry prý musí mít tak nízké platy, aby byli ochotni protizákonně pracovat nekonečné přesčasy. A dnes se to hodí. Tím mají i malé důchody, aby museli pracovat i v penzi. Myslíte si, že to takto může fungovat jako perpetuum mobile do nekonečna?

Navíc to komunistické zdravotnictví okořeněné mafiánstvím nemá budoucnost! Nejsou a nebudou peníze. Píši o tom dvacet let, dvacet let zbytečně upozorňuji na příčiny kolapsu. Marně! To komunistické zdravotnictví musí zákonitě skončit v nedostupnosti kvalitní zdravotní péče bez korupce a protekce. Nikomu to nevadí. Pokud budeme opravdu směřovat na Východ, pak to bude asi jedno. Podle sociálních demokratů a komunistů prostě lidé musí žít iluzí, že je to možné zadarmo!

Již jsem o tom přestal psát. Nemá to cenu. Lidi chtějí komunismus, tak ho budou mít. Se vším všudy! Politici lidem lžou a lidi jsou s tím spokojení. Doufal jsem v Adama Vojtěcha. Marně! Elektronické recepty prý fungují, i když nefungují. Tak co bych si třepil hubu, že?

:-)

0 6
možnosti
PK

To že jste doufal v nového ministra mi připadá dětinské. Je to jen prodloužená ruka AB. Ten přikáže vyhodit Němečka a Adam provede. Možná Němeček si to zasloužil, nemocnice prý to přijala 50:50, ale ten proslov Adama k tomu byl fakt trapný.

3 0
možnosti
Foto

Víte, jste zde druhou profesní skupinou, která se vymezuje vůči 28000 z Lidlu....

Inu, mám kamarádku, která po 25 letech podnikání v obchodu na malém městě svoji živnost vzdala (popravdě, pořídila si tím podnikáním dům na vsi) a šla do teplíčka. O 28 000 se jí teda nezdá (to jde spíš o Prahu, že), nicméně je spokojená. Má čistou hlavu, žádné odvody, žádné DPH, žádná EET...

Holka je to pracovitá, takže ve svých 52 letech kmitá, tu bedny s ovocem, tu pečivo, tu vyskladnit nápoje...Miluje práci na kase protože má ráda práci s lidmi.

Maturitu má na strojní průmyslovce z 80. let, což se dnes rovná vysokoškolskému titulu....

Přesto musím říct, že vám při té práci v nemocnici rozumím více než vaší kolegyni učitelce z mateřské školky (Barbora nevím jak dál- její článek stále visí mezi nejčtenějšími), která si pořád na něco stěžuje, ale že by se zvedla a šla do Lidlu za kasu - to ne....

12 1
možnosti
PK

Jestliže někdo poukáže z jeho hlediska na "problém" - může mít pravdu celou, žádnou nebo třeba půl. Ale neříkal bych - když se ti to nelíbí tak mazej do LIDLu. Vyjádřil jsem tady názor, že bychom měli platové relace porovnat v Německu, Rakousku - učitel, zdravotník, prodavačka. Nějakou informaci by to řeklo o ocenění, jaká jsou ve vyspělé tržní ekonomice. Pokud vím tak ani na Západě nejsou učitelé nijak extra honorováni ale ve společnosti jsou za "něco lepšího".

2 0
možnosti
MK

M76i98l23a94n 70K68e87s39l

3. 3. 2018 16:49

Kdyby celý národ makal jako ty kočky v Lídlu,tak by jsme si mohli dovolit dát zdravotním sestrám i více než těch třicet tisíc.Pozoroval jsem systém práce prodavačů v Lídlu.Jak se začne tvořit fronta před otevřenou pokladnou tak se ozve z rozhlasu : otevíráme pokladnu č. n (v pokladně nikdo nesedí).Ihned vystartuje jedna z prodavaček,která doplňuje zboží a pádí do kasy.Když fronty mizí tak slyšíme : zavírá se pokladna číslo m.Kasírka dokončí kasírování zákazníka, zaklapne kasu a jde pokračovat v doplňování zboží.U nás v Lídlu je osm kas.Jen v kase č.1 je stálá obsluha (vyřizují tam reklamace,vrácení zboží a pod.)Ostatní kmitají mezi kasou a doplňováním zboží celou směnu.Proč si Lídl může dovolit dávat svým kočkám a nyní i kocourům tolik peněz.Dávají to vlastníci ze svého ?Asi ne.Díky perfektní organisaci a absolutnímu využití každého zaměstnance do krajnosti si to mohou dovolit.Nevím jak jsou v Lídlu spokojeny zaměstnanci,ale já a asi další kupující ano.

19 1
možnosti
Foto

Spíš bych si tipla, že to bude mimo jiné i tím, že do Lidlu zákazníci za zboží platí rovnou u kasy a není to jako ve zdravotnictví, školství a jinde. Tam si hrajeme na to, že všichni máme na všechno nárok a "zdarma" a podle toho to pak vypadá. Kdyby Lidl fungoval tak, že pokladní dostane zaplaceno jen za určitý počet obsloužených lidí a druhou půlku směny už zaplacenou nedostane (viz lékaři), nebo bude povinna doplňovat zboží společně s inkludovanou kolegyní, postiženou např. agresí, taky by to bylo jiné.

7 1
možnosti
VV

Do toho kdo kde kolik vydelava nikomu nic neni. Vzdy jde jen a jen o smlouvu mezi zamestnavatelem a zamestnancem. A ze ve zdravotnictvi jsou platy nizsi nez jinde je problem toho zdravotnictvi. Kdyby tam nabyla prebujela administrativa a korupce, mohly by bejt i vyssi platy.

4 1
možnosti

Někdo také tvrdí, že je to problém politický! Z našich peněz na naše zdraví prý žijí nenasytné politické strany. Proč ne? :-)

0 0
možnosti

Je to ostudné, ale Lidl je soukromá firma, která ctí základ podnikání, nabídku a poptávku. Stát by se s ní neměl poměřovat, ale zcela nezávisle dát zdravotním sestrám, učitelům, atd. slušnou, odpovídající mzdu. A ta by se rozhodně neměla odvíjet od toho, na kolik si své prodavačky cení Lidl. Zapomeňme na Lidl, ten s tím nemá co dělat. "Užil" jsem si ve školách i v nemocnicích: 40 tis.hrubého pro nástup učitelů nebo sester by dnes podle mne bylo tak akorát. Ale co dál? Důchodci jsou biti, není to nespravedlivé? Mzdy, hlavně v Praze, rostou, a když například jdete na obyč pracovní oběd, dáte víc než stravenku nebo dvě, je to ok, máte na to, ale důchodce venku za oknem vaší restaurace jen bezmocně sliní. Takže, důchody by měly začínat minimálně na dvaceti tisících. A to prostě nejde. Rada? Jo, už bych měl Nobelovku, kdybych to věděl. Ale poměřovat státní a soukromé nelze. Lidl třeba zjistí, že prodělává, spoustu lidí vyhodí. No, a my si musíme volit politiky, kteří se budou starat o pořádné příjmy státní kasy, výdaje sakra odůvodněné, a vytvoří podmínky pro podnikání, které nám všem přinese užitek. P.s. Ale těm sestrám a učitelům bych stejně přidal hned.

2 1
možnosti
DK

Odhaduji, že za 2-3 roky bude mít Lídl automatické pokladny...ale automatické sestry asi nesežeme...

5 1
možnosti
PR

Já budu chodit jenom tam kde bude živá pokladní!!

0 1
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 11698x
Rád se vyjadřuji k tématům souvisejícími se zdravotnictvím v tuzemsku i v zahraničí.

Seznam rubrik